Tapetul decorativ este unul dintre cele mai întâlnite obiecte de design interior, fiind ales din ce în ce mai frecvent în ultimii ani, datorită numeroaselor avantaje pe care le oferă, printre care amintim lavabilitatea și păstrarea pereților într-o formă aproape intactă pentru o durată lungă de timp. Cu ajutorul tapetului decorativ putem să ne bucurăm de culori, imagini și forme care mai de care, întrucât pe piață există o gamă foarte largă de modele și colecții, pentru toate gusturile și toate buzunarele. Unul dintre principalele motive care stau la baza alegerii tapetului decorativ ține de posibilitatea de a oferi o imagine inedită spațiilor interioare – imagine ce poate fi schimbată cu ușurință oricând ne dorim, datorită faptului că poate fi scos cu ușurință odată ce ne dorim să îl înlocuim cu un model mai nou.
Pe de altă parte, tapetul oferă avantaje supreme în ceea ce privește spațialitatea, iar montarea lui într-un spațiu mic poate oferi senzația unuia mai mare, mai organizat. În spațiile mici este indicată montarea unui tapet în culori pastelate, așa numitele uni-uri, ori a unui model geometric. Modelele florale sau puternic colorate nu sunt nicidecum indicate pentru astfel de spații, deoarece vor accentua senzația de încăpere mică, haotică. De cealaltă parte, dacă beneficiați de un spațiu mare, dar pe care vă doriți să îl micșorați vizual astfel încât să fie mai vizibile anumite elemente de decor, indicate sunt modelele cu forme mari, cu dungi verticale sau cu flori viu colorate, care vor oferi senzația de micșorare, de coborâre optică a tavanului camerei.
De asemenea, cu ajutorul tapetului decorativ putem să redecorăm cu succes încăperile cu multă mobilă sau, dimpotrivă, pe cele cu puțină mobilă. Similar cu principiul de mai sus, dacă avem un spațiu aglomerat de mobilă și ne dorim să creăm senzația de spațiu mai mare, mai puțin plin, vom putea face acest lucru dacă vom monta un tapet în culori pale, calde. De cealaltă parte, dacă spațiile sunt decorate modest, inteligent și eficient, vom putea crea senzația de spațiu mai mic, concentrat asupra obiectelor de decor, cu ajutorul tapetului geometric sau a celui cu modele mari, viu colorate.
Nu în ultimul rând, dacă vă doriți să luminați o cameră puteți alege culori calde, cum ar fi tonuri pale de bej și galben lămâie, iar pentru camerele orientate spre sud, care beneficiază de obicei de multă lumină naturală, puteți opta pentru nuanțe pale de albastru sau verde, astfel încât să vă creați senzația că vă aflați permanent în natură.
Tapetul este un element de decor interior extrem de versatil, este practic, economic și dă dovadă de o funcționalitate ridicată. Redecorarea pereților cu tapet vă poate scăpa de costurile și stresul zugrăvitului, care presupune mutarea sau cel puțin acoperirerea obiectelor din interior, astfel încât să fie protejate împotriva vopselii. În ceea ce privește tapetul, montarea lui nu necesită acoperirea sau mutarea obiectelor din cameră, întrucât dacă este montat de echipe de profesioniști nu există riscuri în acest sens.